Mobbningssimulator mot näthat

Hot, elaka ord och trakasserier. För den som är utsatt för nätmobbning är inte ens hemmet en frizon. Via Facebook kan du som vuxen nu testa hur det känns att bli utsatt av dina egna vänner. Friends står bakom kampanjen, som ska få vuxna att agera mot nätmobbning.

Idag lanserar Friends sin senaste satsning mot nätmobbning. Mobbningssimulatorn visar vuxna hur det kan vara att bli utsatt för kränkningar och mobbning på nätet. Via en Facebook-applikation ser användaren sina Facebook-kontakter skriva kränkande ord, elaka kommentarer och hot på sin sida.

– Mobbningssimulatorn är en stark och obehaglig upplevelse. Vi har tagit fram den för att ge vuxna en inblick i hur kränkningar av barn och unga på nätet kan se ut och för att lyfta hur man kan agera för att motverka dessa kränkningar, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Ny forskning från Göteborgs Universitet visar att var sjätte elev i årskurs fyra har drabbats av nätmobbning, och enligt en undersökning från Symantec förra året har 36 % av Sveriges barn och unga haft en allvarlig negativ upplevelse på internet.

Kränkningar som sker via mobil och internet är ingen egen form av mobbning utan ytterligare en arena där det kan ske. Det kan handla om taskiga meddelanden, hotfulla sms, rykten eller förnedrande bilder som sprids över nätet. Det kan också vara att alla utom en får ett mail eller att någon blir medvetet utfryst genom blockering. Det som kan upplevas som extra obehagligt är att man kan bli nådd var som helst. Inte ens hemmet är en frizon.

– Internet och sociala medier innebär fantastiska möjligheter till möten och kommunikation mellan människor. Många hittar nya sammanhang och gemenskaper som inte hade varit möjliga utan nätet. Men Internet kan även vara en otrygg plats. Mobbning är ett samhällsproblem och det är hög tid att vi börjar behandla problemet så, säger Lars Arrhenius.

Friends har arbetat aktivt med kränkningar på nätet sedan 2005 och erbjuder skolor utbildningar med syfte att utveckla deras arbete i dessa frågor.

Mobbningssimulatorn har tagits fram av reklambyrån Lowe Brindfors och är en del i Friends kampanj ”Vems sida väljer du?”, som handlar om att göra ett aktivt val.

Fakta
Mobbningssimulatorn lanseras den 10 oktober.
Friends tips för att förebygga och agera mot nätmobbning: www.friends.se/stoppa-natmobbning

Testa simulatorn

 

För mer information kontakta
Amelie Furborg, pressansvarig Friends, 070-415 64 67, amelie.furborg@friends.se


Huvudsponsorer

Nationella sponsorer

7-Eleven
Fabege
HP Sverige
Lekolar

Orkla Foods Sverige
Skogaholm
Smakis
Symantec
Tema Klasskort
Toyota
Quality Hotels

Regionsponsorer

Ernst Rosén (Väst)
GP (Väst)
Norsborgs Eltjänst (Mitt)
Olsson & co (Väst)
Prové (Väst)
Västerbotten Kuriren (Nord)
Öresundskraft (Syd)